Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O lidu Izraelském – dle bible „vyvoleném“

Když bůh daroval židům zemi Izraelskou, opomněl to zapsat do místního katastru nemovitostí a tak, jako ostatně vždy, když má něco neprůkazného majitele, neustále se o tento kousek země někdo uchází protože…… (doplňte důvod dle libosti, určitě nebude horší než důvody některých aktuálních uchazečů) Tento a příští článek vzniká na žádost mých přátel a je trochu delší… :-) 

Google maps - to není vybombardované... :-)

A jací lidé tam tedy žijí? 

Na začátek bych rád vyvrátil čtyři klasická tvrzení, jejichž vyvracení mne už poněkud unavuje a ode dneška si nechám na vizitky tisknout link na tento blog, abych totéž už nikdy nemusel opakovat.

  1. Ne, Izrael není muslimskou zemí, nechodí tam zahalené ženy a nikdo Vás za bikiny ani nezbije, ani neukamenuje a dokonce, no představte si ten úpadek, je to demokratické zřízení s volenou vládou na čtyři roky.
  2. Když si ve stánku na ulici dáte kebab, nedostanete k menu Kalašnikova jako hračku zdarma. Zbraně jsou striktně kontrolovány a troufám si tvrdit, že jich je v oběhu daleko méně než u nás.
  3. Nebojte se, neocitli jste se ve válečné zóně, fotky z pláže v Tel Avivu neukazují rozbombardované ruiny, ale novou výstavbu, byť v poněkud nezvyklém podání, jak je v Izraeli zvykem. A ani neexistuje něco jako muslimské safari, nemůžete vyrazit na lov muslimů. Mají normální občanská práva, byť občas trochu omezená. Vtípky na židy a muslimy jsou povoleny.
  4. Není to země, kde součástí celní prohlídky je obřízka mužů a kontrola, zda každá svobodná žena je pannou. Jak jsem řekl, je to svobodná země a náboženství hraje v životě běžných Izraelců minoritní roli. Učí se ve škole, to ano a svátky se samozřejmě slaví, ale je to asi jako na Vánoce vyhlížet mimino Ježíše nebo slavit ukřižování jednoho týpka malováním vajec. Ostatně, těch se snad římané ani nedotkli, ne? J Chápete tyto svátky jako nábožné? Ani ne, co?

Izraelci jsou národ neobyčejně hrdý. Myslím, že to souvisí s jejich situací a historií. Každou chvíli je chce někdo vyhladit, vymazat nebo alespoň zavřít někam do rezervace. To člověka trochu otráví. Běžně, když se podíváte napříč ulicí nebo v zácpě po autech, uvidíte Izraelské vlajky. V tu chvíli si uvědomíte ten kontrast s naším vlastním „sportovním“ vlastenectvím. Tady je to celoroční a všudypřítomné. Když jste Izraelci sympatický, obvykle Vám řekne, že byste měl popřemýšlet o imigraci nebo alespoň obřízce. Vyšší stupeň je, když Vám řekne, že máte kus Izraelce v sobě. Přeloženo to znamená, že jste buď hodně otevřená povaha, nebo hodně „vyčuraná“ povaha. Izraelci jsou obojí. Ne všichni. Ale jsou zvyklí chtít vše, na co mají nárok a ještě trochu navíc. A to je jeden z důvodů, proč lezou některým lidem na nervy. Zeptejte se letušek ČSA.

Ale nevykládejte si to špatně. Nejsou horší než my, Češi. Spíš jsou, otevřenější, řekl bych. Když se snaží získat slevu nebo na Vás trochu politicky v obchodě tlačit, obvykle to dělají přímo. U nás je to hra, které občas říkám „obchodní tango“. Neupřímné, zabere to více času a vyčerpává. Z toho vyplývá další věc, které si hned všimnete. Jejich přátelské chování. Nikdo Vám neřekne ne, každou chvíli mají lidé tendenci si s Vámi povídat nebo se jen tak náhodně zapovídají na ulici, prostě cítíte takovou sounáležitost mezi nimi.

Negativem tohoto jevu je, že tohle udělají klidně řidiči dvou míjejících se aut, nebo řidič všudypřítomných skútrů na semaforech. Nikomu nevadí, že tím zablokují na 15 minut dopravu, pokud nejde o hlavní tepnu, samozřejmě. Pokud jste Izraelec, tohle Vás z míry nevyvede, prostě si počkáte, případně se zapovídáte také. Pokud jste ale Čech, stojící v té samé zácpě, začne se ve Vás za chvíli vařit krev. A totéž je v obchodě u pokladen. Každý si s pokladní povídá, každý něco řeší, má dotazy, případně si pokladní prostě udělá chvilku pauzu a sní si svačinu nebo vyřídí telefon. Když chcete cigarety, které zrovna nemá, klidně se zvedne a jde je na 10 minut hledat do skladu, aby se vítězoslavně vrátila s krabičkou v ruce, obvykle ale úplně jinou, než jste chtěli. Ještě teď cítím ten vztek, který jsem tam míval, když jsem chtěl jen svačinu a za 10 minut mi začínala porada.

Podobnou morálku pak mají i v práci. Dlouho se diskutuje, chvíli se dělá a pak zase diskuze a k tomu pije hodně kávy. Mají takové pořekadlo: jeden Izraelec, jeden názor, dva Izraelci, tisíc názorů. A do všeho rádi „ryjí“. Když se občas někdo na něco zeptal, neubránil jsem se tomu, abych se nepodíval na boty dotyčného, zda nemá boty na suchý zip, protože inteligence otázky hraničila se schopností zavázat si tkaničky. Jenže po několika odpovědích a otázkách v podobném duchu, daná „neřešitelná“ situace obvykle skončila řešením, ke kterému bychom se bez podobně „dementních“ dotazů nedostali. Milionkrát jsem se v duchu dotyčným omlouval.

Dlouho jsem si také myslel, že je to jejich vrozená arogance nebo ignorace, ale není to tak. Je to pomalejší tempo života, jiné priority a hlavně, Ti lidé spolu drží. Je to cítit hlavně v rodinách. Rodina je vše. Například je taková tradice, každý pátek, než začne shabbat (sobota), navštěvují své rodiče. Maximálně se nevidí dva-tři týdny. A teď ruku na srdce, kdy jste naposledy navštívili své rodiče Vy? A kdy příště? Až jim dáte v létě na 14 dní děti na hlídání? Na ulici se Vám nestane, že by Vás někdo ignoroval, když ho oslovíte. Ale nikdy nezkoušejte Izraelci říct, že se něco v jejich zemi dělá špatně. Jsou velmi hrdí a vlastně i odmítají vidět jiný systém jako lepší. Příkladem jsou naše bytová družstva. Izraelci, když zatéká střechou v činžovním domě do bytu, nezbývá nic jiného, než oběhnout všechny partaje a, ne vždy úspěšně, požádat o příspěvek na opravu. Ale když jim člověk vysvětlí bytové družstvo, fond oprav atd, vyplývá jim z toho jediné. „cože? Vy jste tak hloupí, že platíte měsíčně víc, než musíte?“. Prostě jiný pohled.

Je to prostě zvláštní „komunita“. Trochu kořeny v náboženství, trochu kořeny v nelehké situaci díky okolním zemím a útlaku, trochu blízkovýchodní mentality, trochu Evropského vlivu díky evropským židům a to vše ve společnosti žijícím podle západního modelu. Jak mi jednou řekl kdosi, když už jsem to v obchodě nevydržel a shrabal mu jeho zboží na jednu hromádku, aby pokladní mohla začít markovat po 15 minutách čekání moje věci. „Tady jsi v Izraeli, my máme svoje tempo!“

Jako Čech a navíc člověk dost racionální, který rád věci řeší rychle a efektivně, pokud možno jednoduše, jsem z těch lidí občas téměř kvetl. Několikrát se mi stalo, že jsem poté, co jsem položil telefon, zběsile bušil do palubní desky v autě, jak je možné, že někdo může být tak „blbý“, ale s odstupem času si uvědomuji, že to není o jejich blbosti. Je to o jiném pohledu na svět. Vlastně si říkám, že to já byl ten hlupák, protože jsem vše měřil tím, co znám sám a nedokázal se skutečně vžít do jejich myšlení.

Každopádně, jako Čech se tam nemáte čeho bát. Chovejte se stejně, jako se chováte tady a nedostanete se do žádných potíží. (platí pouze pro řádné občany ČR nepáchající trestnou činnost). A musím z vlastní zkušenosti potvrdit, že média informují o Izraeli dost zkresleně. Mluvil jsem osobně s některými lidmi, kteří se účastnili situací později zmiňovaných v západní televizích a udály se jinak. V TV z toho vyšel Izrael jako agresor, přičemž v reálu byli naprosto v právu podle jakékoliv logiky. Určitě si vzpomenete na „humanitární“ lodě… Zkuste vplout bez ohlášení na nákladní lodi do vod např. USA, bašty demokracie. A nezastavit na přímý příkaz pobřežní hlídky. Vmžiku Vás z námořníka pasují na potápěče. A zmínka o lodi, která pod vlajkou stejné společnosti o týden později převážela 50 tun zbraní? Nikde…. Nevím proč a nechápu Qui bono, ale tak to prostě je…

No, a příště něco o každodenním Izraelském životě Čecha, co umí anglicky v zemi, kde skoro nikdo anglicky nemluví a češtinu si pletou s ruštinou.

P.S: Abyste se nepletli, po pobytu tam mám svou zem stonásobně raději než dřív. A vlajka mi už doma také visí. Izrael byl velmi užitečná lekce. Nejen o světě mimo hranice ČR, ale i mě samotném. Ukázka toho, že moje „otevřenost“, měla dost úzké mantinely.

Autor: Filip Rulf | úterý 7.5.2013 15:04 | karma článku: 35,52 | přečteno: 3239x
  • Další články autora

Filip Rulf

musíte Islám pochopit - Proč, ptám se...

Většina médií a politických představitelů nás posledních pár dní nabádá, abychom se podívali na Islám ze širšího hlediska. Že nelze paušalizovat a utvářet si závěry na základě činů několika teroristů.

14.1.2015 v 13:24 | Karma: 34,60 | Přečteno: 1884x | Diskuse| Společnost

Filip Rulf

Tak zas začíná lovecká sezóna na nás empatické...

Včera večer jsem při cestě z práce poslouchal radio a kromě spousty reklam, jejichž účelem je prostřednictvím mých dětí mne přivést na mizinu a poté do blázince (ne nutně v tomto pořadí), slyšel jsem také „prosbu“ o pomoc pro děti z dětských domovů. Darujte jim něco, co chtějí, případně něco, co potřebují.

5.12.2014 v 8:45 | Karma: 10,22 | Přečteno: 674x | Diskuse| Společnost

Filip Rulf

Co blázníte, dyť jsou tady lidi...

Nevím, zda na to téma byl nějaký průzkum, ale minimálně podle článků na internetu a zejména pak podle blogů a příspěvků v diskuzích pod články člověk nabývá dojmu, že kromě jezevce z Vysočiny snad nic nepůlí českou společnost tak, jako situace na Ukrajině.

2.12.2014 v 19:15 | Karma: 16,22 | Přečteno: 1028x | Diskuse| Politika

Filip Rulf

Bylo to „milujte se a množte se“ nebo „mordujte se a žerte se“?

Nějaká ta vyšší entita řekla, že se máme milovat a množit. Ale jak už to tak bývá, když se do věci vloží média, v tomto případě nejrůznější církve a jejich vykladači, nějak se nám to PR zvrhlo a zabíjení pro „vyšší dobro“ (vyšší dobro = důvody hodící se osobám s mocí rozhodovat) je v pořádku. Zato sex a věci kolem jsou věci nenormální, zakázané a kdyby to šlo, určitě bychom nás nutili množit se dělením.

24.6.2013 v 14:57 | Karma: 30,13 | Přečteno: 3776x | Diskuse| Společnost

Filip Rulf

Smysl života a paradox duše...

Život je jako mořská pláž. Díváte se před sebe a vidíte hladkou písčitou plochu před sebou a máte pocit, že jste první člověk, který těmito místy kráčí. Při každém kroku zanecháváte za sebou stopu, otisk vlastního kroku vytlačený do písku jako připomínku toho, že jste tudy kráčeli, Vaše radosti a starosti, sny a motivace, jako otisk Vaší duše. Vy, právě Vy, unikátní tvor, unikátní ego.

24.3.2013 v 13:06 | Karma: 8,73 | Přečteno: 368x | Diskuse| Společnost

Filip Rulf

Šmarjá, to naše dítě je určitě zaostalý!

Myslím, že to jednou za čas zažije každý rodič. Je to naše dítě normální? Jako otec rok a půl staré dcery nemohu mluvit příliš z praxe, ale něco mi říká, že s přibývajícím věkem bude tato otázka stále častější, přičemž kolem puberty se pravděpodobně na nějakou dobu dokonce změní v naprostou jistotu. Ne, není!

10.12.2012 v 15:02 | Karma: 37,17 | Přečteno: 6169x | Diskuse| Společnost

Filip Rulf

1+1=3

S přibývajícím věkem jsem si pomalu přivykl na myšlenku, že moje kdysi tak hrdá neomylnost při psaní českého jazyka vzala za své s tím, jak se neustále aktualizují pravidla. Donedávna jsem nacházel útěchu alespoň v tom, že matematika pravidla nemění a že 1+1=2 a například procenta jsem byl vždy tak nějak schopen spočítat z hlavy.

24.11.2012 v 12:06 | Karma: 28,59 | Přečteno: 1682x | Diskuse| Politika

Filip Rulf

Jak nám stát rozvrací rodinu

Máme dceru. Je Češka. Já jsem její otec. Jsem Čech. Moje žena, maminka Kačenky, je Češka. Ale dostal jsem příležitost pár let pracovat pro pobočku České firmy v Izraeli. A to je problém.

22.12.2011 v 11:47 | Karma: 30,34 | Přečteno: 2695x | Diskuse| Ekonomika

Filip Rulf

Filmy, po kterých je vám "hezky"

... a nemyslím porno :-) Žiju v zahraničí a tak jediné, na co se (v češtině) díváme s rodinkou jsou Teletubbies a pak to, co mi kdo přiveze nebo někde stáhnu. Poslední dobou mi však dochází zdroje. Vím přesně, co chceme vidět, ale nějak již nenacházím. Poraďte

24.11.2011 v 17:33 | Karma: 15,12 | Přečteno: 1767x | Diskuse| Kultura

Filip Rulf

Gilad Šalit vs. tisíc "Palestinců"

V novinách se objevil článek, že Izraelci hodlají vyměnit 1000 palestinských vězňů za jednoho vojáka, Gilada Šalita, který byl unesen před 5 lety ze základny podzemním tunelem, přičemž dva jeho kolegové byli zastřeleni.

16.10.2011 v 11:26 | Karma: 22,24 | Přečteno: 948x | Diskuse| Společnost

Filip Rulf

Multikulti vs Rasismus

Osobně nemám výraz multikulti rád, zní mi to jako výraz z japonského kresleného filmu. A výraz rasismus je mi proti srsti kvůli jeho významu. A přesto je vcelku možné, že tento článek vyzní trochu xenofobně. Poslední dobou je ostatně podobných reakcí čím dál více a to nejen v naší malé kotlině, ale po celé evropě.

12.10.2011 v 9:51 | Karma: 24,25 | Přečteno: 982x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2101x
člověk, IT Individuum, ateista, optimista, konstruktivní kverulant, milující otec dcery, oddaný manžel a spousta jiných superlativů, které by se lépe vyjímaly na náhrobku tesaném rukou blízkých než jako šovinistická definice na blogu na max. 1000 znaků.

Seznam rubrik